Tourism as a consumer of water: the case of hotels in Tijuana (México)
PDF (Español (España))
XML (Español (España))

Keywords

Multiple linear regression
water consumption in Tijuana hotels
Tijuana

How to Cite

Bautista-Mayorga, F., García-Salazar, J. A., Mora Flores, J. S., Almeraya Quintero, S. X., & Borja Bravo, M. (2024). Tourism as a consumer of water: the case of hotels in Tijuana (México). Economía Sociedad Y Territorio, 24(75), e2040. https://doi.org/10.22136/est20242040

Abstract

The article estimated the average annual water consumption in Tijuana hotels  from 1992 to 2021, and, from economic theory, analyzed some determinants of consumption, considering the same  period. We applied a formula to estimate consumption and proposed a multiple  linear regression to analyze the determinants. The results indicate
an average, maximum and minimum annual water consumption of 356,755 m3, 459,838 m3 and 193,741 m3,
respectively. On the other hand, the factor that most influences water consumption is income: if this increases 10%, consumption increases 3.4%.

https://doi.org/10.22136/est20242040
PDF (Español (España))
XML (Español (España))

References

Aguilar Zamorano, Jocelyn (2017). El papel de la violencia y de la inseguridad como ralentizadores de la actividad turística en la ciudad de Tijuana, Baja California [Tesis de maestría, Universidad Autónoma de Baja California]. Repositorio institucional. https://acortar.link/oYeTLQ

Artal-Tur, Andrés; García-Sánchez, Antonio y Navarro-Azorín, José Miguel (2011). Duración de la estancia, características del destino y perfil del turista de litoral: análisis mediante modelos de regresión de Poisson. Papers de Turisme, 49-50, 105-120. https://acortar.link/M0EOE4

Barkley, Andrew y Barkley, Walker (2013). Principles of agricultural economics. Routledge. CEABC (Comisión Estatal del Agua de Baja California) (2018). Programa hídrico del Estado de Baja California. Visión 2035. Resumen ejecutivo. CEABC-Gobierno del Estado de Baja California-Conagua. https://acortar.link/X1ejG0

Cepal (Comisión Económica para América Latina y el Caribe) (2021, enero). Evaluación de los efectos e impactos de la pandemia de COVID-19 sobre el turismo en América Latina y el Caribe: aplicación de la metodología para la evaluación de desastres (DaLA). Cepal. https://acortar.link/qv5GcD

CESPT (Comisión Estatal de Servicios Públicos de Tijuana) (2021). Tarifas. CESPT. https://acortar.link/hS3IIS

Conapo (Consejo Nacional de Población) (2018). Población a inicios de año, 1950-2070. Conapo. https://acortar.link/h0ZaXZ

Cruz Vicente, Miguel Ángel y Agatón Lorenzo, Darbelio (2019, agosto). La economía círcula y el suministro de agua para las empresas de hospedaje en Acapulco, Guerrero; México. Observatorio de la Economía Latinoamericana, pp. 1-15. https://acortar.link/sjxbqJ

Deyà, Bartolomé; Garcia, Celso; Nilsson, William y Tirado, Dolores (2016). The effect of the water tariff structures on the water consumption in Mallorcan hotels. Water Resources Research, 52(8), 6386-6403. https://doi.org/f878rg

Gabarda-Mallorquí, Ariadna; Garcia, Xavier y Ribas Palom, Anna (2017). Mass tourism and water efficiency in the hotel industry: A case study. International Journal of Hospitality Management, 61, 82-93. https://doi.org/f9pwc4

Gómez-Ugalde, Sandra Gabriela; Mora, José Saturnino; García-Salazar, José Alberto y Valdivia-Alcalá, Ramón (2012). Demanda de agua para uso residencial y comercial. Terra Latinoamericana, 30(4), 337-342. https://acortar.link/ikeKgf

Gössling, Stefan; Peeters, Paul; Hall, C. Michael; Ceron, Jean-Paul; Dubois, Ghislain; Lehmann, La Vergne y Scott, Daniel (2012). Tourism and water use: Supply, demand, and security. An international review. Tourism Management, 33(1), 1-15. https://doi.org/bj967w

Gujarati, Damodar y Porter, Dawn (2010). Econometría. McGraw-Hill. IMPLAN (Instituto Metropolitano de Planeación de Tijuana) (2019). Tijuana ¿Cómo estamos? IMPLAN, https://acortar.link/qndT87

Inegi (Instituto Nacional de Estadística y Geografía) (s.f. a). Banco de Información Económica (BIE), Inegi. https://acortar.link/q1TUo9

Inegi (Instituto Nacional de Estadística y Geografía) (s.f. b). Cuéntame de México. Mapas para imprimir. Inegi. https://acortar.link/C69D1k

Navarro-Chaparro, Karina; Rivera, Patricia y Sánchez, Roberto (2016). Análisis del manejo de agua en la ciudad de Tijuana, Baja California: Factores críticos y retos. Estudios Fronterizos, 17(33), 53-82. https://doi.org/mqnf

Olcina, Jorge; Baños Castiñeira, Carlos Javier y Rico Amorós, Antonio (2016). Medidas de adaptación al riesgo de sequía en el sector hotelero de Benidorm (Alicante, España). Revista de Geografía Norte Grande, 65, 129-153. https://doi.org/gkxvcm

Romero López, Teresita de J.; Lafargue Verdecia, Dayana; González Díaz, Orestes A. y Medina Correa, Eriel (2015). Uso de ósmosis inversa en el hotel Breezes Jibacoa para la desalación de agua de consumo. Ingeniería Hidráulica y Ambiental, 36(3), 112-125. https://acortar.link/q3FHTV

Ruiz Lanuza, Agustín y Amador Barrón, Julia Elizabeth (2018). El consumo de agua de turistas en hoteles comparado con el consumo de agua de residentes en hogares caso: Guanajuato, México. Revista Turismo y Desarrollo, 11(24), 1-11. https://acortar.link/wcCYSl

Ruiz de la Rosa, Carmen Inés; García Rodríguez, José-León; Castilla Gutiérrez, Carlos; Santamarta, Juan C. y Antonova, Natalia (2019). Agua y turismo en Tenerife: producción, gestión y consumo. Universidad de la Laguna. https://doi.org//10.25145/b.Agua.2020

Santacruz de León, Eugenio Eliseo y Santacruz de León, Germán (2020). Consumo de agua en establecimientos hoteleros de México. Estudios y Perspectivas en Turismo, 29(1), 120-136. https://acortar.link/6HY80P

Santacruz de León, Eugenio Eliseo y Santacruz de León, Germán (2019). Análisis crítico del consumo de agua en establecimientos hoteleros de México. Rosa dos Ventos. Turismo e Hospitalidade, 11(3), 664-678. https://acortar.link/j6PDDl

Secretaría de Seguridad Ciudadana de Baja California (2022). Descarga de incidencia delictiva. Secretaría de Seguridad Ciudadana de Baja California. https://acortar.link/falb5U

Sectur (Secretaría de Turismo) (2021). Actividad hotelera: porcentaje de ocupación en establecimientos de hospedaje de categoría turística. Sectur. https://acortar.link/PMjAC

Sectur (Secretaría de Turismo) (2018). Programa marco para fomentar acciones para restablecer el balance del ciclo del agua en Tijuana. Sectur.

Tamayo Garza, José Francisco y Álamo Borja, Valeria (2016). Mejores prácticas para el uso racional del agua en la industria hotelera de la Riviera Maya, Quintana Roo, México. TURyDES. Revista Turismo y Desarrollo, 20, 1-15. https://acortar.link/TgtkL7

The R Foundation (2021). The R. Software environment for statistical computing and graphics (versión 4.1.2), https://acortar.link/FOCOC6

Licencia Creative Commons
This works is under a Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license